جشنواره موسیقی فجرموسیقی ایرانموسیقی جهان

درخشش ویولن نواز روس زنگ موسیقی فجر را به صدا درآورد

به گزارش کامینگ سون موزیکزنگ سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با درخشش ویولن نواز روس در ارکستر سمفونیک صدا و سیما به صدا درآمد.

با وجودی که بخش پاپ یک روز قبل با اجرای برادران آرش و مسیح در سالن میلاد نمایشگاه شروع شد، لیکن جشنواره سی و پنجم پنج شنبه 24 بهمن ماه آغاز شد. در تالار وحدت ساعت 18 و 30 ارکستر سمفونیک صدا و سیما به رهبری آرش امینی، خنیاگران مهر 21 و 30، در تالار رودکی 18 و 30 تکنوازی پیانو آرپینه ایسراییلیان، 21 و 30 کوارتت نماد ستاره بهشتی، در فرهنگسرای نیاوران 18 و 30 نقش امیر شریفی و مجتبی عسگری، بامداد مشهد سالار مرتضوی وحید تاج، سالن سوره حوزه هنری 18 و 30 آوای تبری جلال محمدی، 21 و 30 هنرستان موسیقی دختران، سالن برج آزادی 18 و 30 بندهش سهند بهادری و در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی 18 و 30 امید حاجیلی و 21 و 30 علی یاسینی اجراهای خود را روی صحنه بردند.

ارکستر سمفونیک صدا و سیما آنچنان که باید ظاهر نشد

همواره اولین اجرایی که در جشنواره موسیقی فجر در تالار وحدت به صحنه برده می شود از اجراهای شاخص برگزیده می شود یا لااقل عرف دوره های پیشین اینچنین ذهنیتی ایجاد می کند. البته در هر رویدادی اجرای اول از اهمیت خاصی برخوردار است.

اجرای ارکستر سمفونیک صدا و سیما که واقعا انتظار حضور رئیس رسانه ملی در این اجرا می رفت و نیامد، با وجود بهره از ویلون نواز توانمند روس نتوانست انتظارات را اقناع کند.

نکته اول اینکه حدود سه قطعه از رپرتوار اجرایی گروه تغییر کرد و اجرا نشد که در نوع خود و با توجه به اینکه یکی از قطعات به مناسبت دویست و پنجاه سالگی بتهوون برنامه ریزی شده بود اما اجرا نشد.

متاسفانه قطعات کورال بخش نخست با ناکوکی و فالشی گروه کُر همراه بود که پیش تر اجراهای خوبی از این گروه کُر با رهبر باسابقه اش رازمیک اوحانیان شاهد بوده ایم.

ارکستر سمفونیک صدا و سیما متاسفانه از نظر صدادهی و دینامیک با رهبری آرش امینی نسبت به اجراهایی که به رهبری سهراب کاشف به صحنه برده می شد دارای افتی محسوس بود.

از نقاط قوت این اجرا می توان به هماهنگی و حرکت یکسان تمام سازهای آرشه ای(زهی) و رنگ و جنس مخملین و درهم تنیده ویلون ها و آلتوها اشاره کرد لیکن هماهنگی و نیز اختلاف جزیی کوک بین سازهای زهی شامل ویلون، آلتو، ویلونسل و کنترباس از یک طرف با سازهای بادی برنجی و چوبی احساس می شد. البته ویولن ها در اجرای پاساژهای سرعتی و سایه ها و نیز سوال و جواب و اجراهای قرینه با آلتوها بعضا با ناهماهنگی و ناکوکی در نت های پوزیسیون( ویلون) محسوس بود.

بهترین و قدرتمندترین بخش اجرای ارکستر سمفونیک صدا و سیما بخشی بود که گراف مورژا ویلون نواز توانمند روس به صحنه آمد و روند اجرا را صعودی کرد. در این بخش ارکستر نیز از عملکردی به مراتب بهتر ظاهر شد و کاملا هویدا بود که روی این قطعات تمرینات بیشتری صورت گرفته است.

ویلون نواز روس که بی شک میتوان از اکت نوازندگی تا آرشه کشی حرفه ای و دقت و سرعت و تکنیک فوق العاده اش را کلاسی آموزشی برای کلاسیک نوازان عنوان کرد، حال صحنه را بهتر کرد.

اجرای پاساژهای سرعتی دشوار، احاطه بر اجرایی منطبق بر معیارها و استانداردهای بین المللی، دقت در کوک و تیون نوازی نت های سرعتی بویژه در ناحیه پوزیشیون های بالا توامان با احساس سرشار نوازنده که به غایت با نت به نت قطعه عجین و تنیده شده بود، اجرایی برجسته از خود و ارکستر به نمایش گذاشت.

گراف مورژا در اجرای امشب گویی سالهاست تنها با این ارکستر کار کرده است. او به گونه ای با ساز عجین شده بود که پس از چند دقیقه انگار ساز ویلون در امتداد دست چپ و آرشه در امتداد دست راستش جزیی از جسم و وجود او بود به همان اندازه که حنجره ازآن انسان است.

در مجموع اجرای ارکستر سمفونیک صدا و سیما با تدبیر و برنامه ریزی با سلیقه اجرایی رضایت بخش را به صحنه برد.

ذکر چند نکته در راستای برگزاری سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر لازم می نماید. اول اینکه بالاخره در مبدا ورودی تالار وحدت و حتی از ابتدای خیابان استاد شهریار با دکورها و پوستر و بنرهایی که با سلیقه طراحی و نصب شده بود کاملا احساس جشنواره فجر مشهود بود و در شان این رویداد به این بخش پرداخته شده بود. خوشبختانه امسال برخورد بخش حراست فیزیکی بسیار خوب بود چراکه هرسال آنچنان که باید در شان خبرنگار برخورد نمی شد ولی این بار خوشبختانه برخوردها مناسب و محترمانه است.

یکی دیگر از مواردی که برای شان جایگاه رسانه و خبرنگار در جشنواره سی و پنجم لحاظ شده بود تدارک کِیس باکس هایی برای عکاسان بود تا بتوانند تجهیزات خود را آنجا بگذارند. امسال همچنین مکانی مشخص و مناسب برای خبرنگاران جهت تهیه و تنظیم اخبار تدارک دیده شده است.

سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر 24 تا 30 بهمن در تهران و یازده استان به صورت همزمان برگزار می شود.

لینک کوتاه مطلب : https://comingsoonmusic.ir/?p=7822

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا