موسیقیموسیقی ایران

نیمه نخست امسال به موسیقی در سایه کرونا چه گذشت؟

به گزارش کامینگ سون موزیک: بدون شک نیمه نخست امسال سخت‌ترین روزهای جامعه موسیقی بود و خوانندگان و موزیسین‌ها امیدوار هستند با بهبود شرایط و کم شدن ویروس کرونا، شرایط برای اجراهای مجدد صحنه‌ای با حضور مخاطبان علاقه‌مند به موسیقی فراهم شود.

جامعه موسیقی کشور مانند دیگر عرصه‌های هنری، سال 1399 را با ویروس کرونا آغاز کرد. اکنون که وارد هشتمین ماه سال شده‌ایم، فعالیت‌های موسیقایی همچنان در سایه کرونا قرار دارد و برابر با دستورالعمل‌های ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا، برگزاری فیزیکی اجراهای موسیقی ممنوع است.

تعدادی از خوانندگان و موزیسین‌ها کشور نسبت به توقف اجراهای زنده معترض هستند و اعتقاد دارند که می‌شود کنسرت‌ها را با حضور حداقلی مخاطبان در سالن‌های کنسرت و همچنین رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار کرد تا جامعه موسیقی بیشتر از این لطمه نبیند.

در مقابل، عده‌ای دیگر با رویه ستاد ملی مبارزه با کرونا موافق هستند و مخالفت خود را با برگزاری کنسرت در شرایط کنونی اعلام می‌کنند. به‌هرحال، بدون شک نیمه نخست سال سخت‌ترین روزهای جامعه موسیقی بود و خوانندگان و موزیسین‌ها امیدوار هستند با بهبود شرایط و کم شدن ویروس کرونا، شرایط برای اجراهای مجدد صحنه‌ای با حضور مخاطبان علاقه‌مند به موسیقی فراهم شود.

نگاهی به عملکرد دفتر موسیقی و بنیاد رودکی

دراین‌بین و با وجود تمام مشکلات، زیرمجموعه‌های معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ازجمله دفتر موسیقی و بنیاد رودکی تلاش کردند جریان موسیقی در کشور را زنده نگه دارند.

بنیاد رودکی در شش ماه نخست سال جاری کنسرت‌هایی را با حضور خوانندگان و گروه‌های مطرح موسیقی سنتی و کلاسیک به‌صورت آنلاین برگزار کرد تا حمایت خود را از موزیسین‌ها و خوانندگان کشور اعلام کند و امیدوار است در شش ماه دوم سال نیز بتواند باز هم کنسرت‌هایی را به‌صورت آنلاین در تالار وحدت و رودکی برگزار کند. دفتر موسیقی نیز در شش ماه نخست سال جاری به فعالیت‌های خود در زمینه صدور مجوز آلبوم، نماهنگ و تک‌آهنگ ادامه داد.

دفتر موسیقی در شش ماه نخست سال به یک هزار و 695 تک‌آهنگ، 135 اثر تصویری یا نماهنگ، 159 آلبوم مجوز انتشار صادر کرد. همچنین با توجه به عدم برگزاری اجراهای صحنه‌ای در شش ماه اول امسال به دلیل شیوع کرونا، در این مدت مجوز 16 عنوان برنامه اجرای صحنه‌ای با 30 اجرا از سوی دفتر موسیقی صادر شد که این اجراها به‌صورت آنلاین برای علاقه‌مندان پخش شد.

در حوزه موسیقی سنتی 48 آلبوم و 91 تک‌آهنگ، در موسیقی پاپ 46 آلبوم و 1212 تک‌آهنگ، در موسیقی کلاسیک 14 آلبوم و 39 تک‌آهنگ، در موسیقی نواحی 10 آلبوم و 53 تک‌آهنگ، در بخش تلفیقی 39 آلبوم و 292 تک‌آهنگ و در موسیقی کودک دو آلبوم و 8 تک‌آهنگ مجوز انتشار را دریافت کرده‌اند، که این نشان می‌دهد با وجود فراوانی تک‌آهنگ‌ها در موسیقی پاپ، موسیقی سنتی ساز و کار منسجمی در حوزه انتشار آلبوم‌ها داشته است. 38 مجوز نیز برای انتشار کتاب صوتی صادر شد.

بررسی مقایسه‌ای با روند صدور مجوز در سال گذشته

این در حالی است که در شش ماه اول سال 1398 یک هزار و 78 تک‌آهنگ، 127 نماهنگ، 161 آلبوم و 270 عنوان اجرای صحنه‌ای از دفتر موسیقی مجوز گرفت که در بخش آلبوم‌ها پاپ 30، سنتی 60، کلاسیک 9، محلی 19 و تلفیقی 43 اثر تولید شده‌اند که در بخش پاپ رشد بیشتری در سال جاری مشاهده می‌شود. همچنین در تولید تک‌آهنگ در همین بازه زمانی در سال گذشته تعداد پاپ 765، سنتی 64، کلاسیک 18، محلی 27 و تلفیقی 204 اثر تولید شده‌اند که در همه بخش‌ها افزایش دیده می‌شود.

آلبوم‌هایی که مجوز گرفتند

در قسمت شاخص‌ترین آثار بخش‌های مختلف، در بخش موسیقی پاپ در شش ماه نخست سال، از میان آلبوم‌های پاپ که مجوز انتشار گرفته‌اند، می‌توان به “سیب هوس” به آهنگسازی و خوانندگی امیر عظیمی، “تک‌گویی” به آهنگسازی و خوانندگی سیروان خسروی، “آدمای شب‌زده” به آهنگسازی و خوانندگی کاوه یغمایی و “دوراهی” به آهنگسازی و خوانندگی امیرعباس گلاب اشاره کرد.

همچنین بیشترین مجوز را در بخش پاپ به ترتیب افشین آذری با یازده اثر، سینا سرلک با ده اثر و پدرام بهزادی‌فر با هفت اثر دریافت کرده‌اند که همه آن‌ها در قالب تک‌آهنگ بوده است.

در بخش سنتی از میان آثاری که مجوز انتشار گرفته‌اند باید به آلبوم‎های “آیینه” به خوانندگی و آهنگسازی جواد طیرانی بطحایی، “نهان” به خوانندگی حسین علیشاپور و آهنگسازی یاسمین رحمتی، “هم‌نفسی با خدا” به خوانندگی و آهنگسازی علیرضا فولادی و “با من بخوان” به خوانندگی علیرضا قربانی و آهنگسازی حسام ناصری اشاره کرد.

بیشترین مجوز را در بخش موسیقی سنتی در بخش تک‌آهنگ علی دهکردی با هفت اثر و علیرضا گلبانگ با سه اثر دریافت کرده‎اند.

در بخش موسیقی کلاسیک از میان شاخص‌ترین آلبوم‌های منتشرشده می‌توان به آلبوم‌های “کنسرت بزرگداشت پرویز تناولی” به آهنگسازی کریستف رضایی، مازیار یونسی و پیمان یزدانیان، “مشتاق گل” به آهنگسازی هوشنگ کامکار و “نوروز آیینه ” به آهنگسازی فردین خلعتبری اشاره کرد.

در بخش موسیقی تلفیقی نیز می‌توان به آلبوم‌ها و تک‌آهنگ‌هایی چون “از روزهای نبودن” به خوانندگی سالار عقیلی و آهنگسازی هومن دهلوی، “ایستگاه” به خوانندگی امید نعمتی و آهنگسازی مهیار علیزاده، ” آغوشی خیالی” به خوانندگی علی یاری و حسین (ایرج) خواجه امیری اشاره کرد.

بنیاد رودکی و مجموعه کنسرت‌های آنلاین

بنیاد رودکی نیز در شش ماه نخست سال کنسرت‌های آنلاین متعددی برگزار کرد؛ ازجمله اجرای پرواز همای، گروه وزیری با حضور کیوان ساکت و وحید تاج، کنسرت دونوازی سامان احتشامی و عمران فروزش، گروه رستاک، کنسرت همایون شجریان به همراه ارکستر ملی ایران به رهبری بردیا کیارس، علیرضا قربانی، سالار عقیلی و حریر شریعت زاده. بنیاد رودکی همچنین در این مدت اولین دوره کنسرت آنلاین موسیقی ردیف- دستگاهی با اجراهای گروه نوازی با کلام را برگزار کرد.

لینک کوتاه مطلب : https://comingsoonmusic.ir/?p=25400

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا